piatok 3. júna 2011

Steak - medium rare s vínovou omáčkou

Nikdy som nemala v pláne robiť steak, keďže ja mäso nepapám, ale keď som videla reláciu Zdeňka Pohlreicha  "Šéf na grilu" nemohla som odolať. Vďaka nemu som sa naučila toho dosť o steakoch, ako ich pripravovať, ako zistím či je steak rare, medium rare alebo well done a vela iného.Dúfam, že keby ho ochutnal tak by nepovedal, že je súci akurát tak do koša :) Každopádne môjmu drahému steak chutil,  aj keď by ho mal najradšej well done ale ako Zdeňek povedal, to už nie je steak to môžeme zahodiť.Tak som  namierila do mäsiarne a kúpila kvalitnú hovädziu sviečkovú a išla som nato :) Priznávam sa, že zo steaku  som ani len neochutnala. Vôňa bola úžasná a to mi stačilo :-)

Steak s vínovou omáčkou:
hovädzia sviečková
červené víno
mrkva
zeler
cesnak
tymián
bobkový list
slanina ( ja som ju vynechala)

Postup:
Sviečkovú si narežeme na hrubé bifteky. Ak chcete môžete ich obaliť slaninou, ja som ju v recepte nepoužila. Pripravíme  marinádu nakrájame si zeler, mrkvu, pridáme víno a cesnak. Mäso okoreníme a posolíme. Ak ste požili slaninu tak so soľou opatrne. Mäso naložíme do pripravenej marinády, na vrch dáme tymián a bobkový list , necháme marinovať aspoň 12 hodín.
Pred tým ako ideme steak pripravovať, tak si ho vyberieme aspoň pol hodinu pred grilovaním aby sa ohrialo na izbovú teplotu. Gril si potrieme kožou zo slaniny, mäso ešte posolíme a okoreníme a dáme na poriadne rozpálený gril.  Keď ho chceme medium rare stačí 5 minút z každej strany. Medzi tým ako sa nám robí steak, pripravíme si omáčku. Tá bude z marinády , v ktorej sa nám marinovalo mäso. Cez sítko si precedíme víno. Zeleninu dáme na panvicu, necháme ju opiecť. Keď začne "chytať farbu " podlejeme ju vínom a necháme variť, aby sa odparil alkohol a nebola omáčka kyslá.
Keď máme steak hotový necháme ho odležať aspoň 20 minút, aby sa v ňom uvolnila šťava. Potom ho prelejeme omáčkou a ako prílohu podávame zeleninu.

Tak..dobrú chuť prajem !

6 komentárov:

  1. Hi Natali, thank you for the comment! ^^

    Baci from Babysan

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hi Baci, it´s ok you have really interesting blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miška ďakujem za pochvalu, som rada že sa ti páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. krásny blog :) ako dobre že som sa sem preklikala čistou náhodou :) skvelé recepty, krásne fotky a navyše ako bonus taká mladá baba, čo vie variť :) to ja milujem... ach. oddnes sledujem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ach :) a ja milujem takéto krásne komentáriky :) Ďakujem Ninka

    OdpovedaťOdstrániť