streda 11. mája 2011

Krémová cuketová polievka s créme fraiche a vyprážanými lístkami šalvie


Na internete som natrafila na článok so slovenským kuchárom Marcelom Ihnačákom, ktorý tam dával tip na vyprážané lístky šalvie. Nedalo mi to , a musela som ich vyskúšať. Ručím vám zato, že keď niekomu dáte ochutnať tieto šalviové lístky , nebudú vedieť čo to je..ak im to samozrejme nepoviete dopredu.
Rozmýšlala som, s čím by sa mohli hodiť..V jeho knihe - Radosť variť som našla krémovú cuketovú polievku. Keďže som ešte nikdy takú nerobila , prišiel ten správny čas :)

Krémová cuketová polievka s créme fraiche:
40g masla
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 kg cukety
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
1 l vývaru
200 ml smotany
créme fraiche na ozdobu



Postup:
Na masle si orestujeme cibulu, keď je trošku osmažená prichádza na rad cuketa, ktorú sme nakrájali na kocky.Chvíľu restujeme a pridáme petržlenovú vňať, soľ, korenie. Zalejeme vývarom a varíme do mäkka.Keď je cuketa mäkká , rozmixujeme ju a pridáme cesnak a smotanu. Vrátime na sporák a necháme ešte prevrieť.



Vyprážané lístky šalvie:
Potrebujeme šalviu, vaječný bielok, parmezán, soľ a korenie.
Bielok si vyšlaháme do polotuha a zmiešame s parmezánom , soľou a korením. Šalviu obalujeme v parmezánovom snehu a vyprážame na rozpálenom oleji do zlata.
Polievku ozdobíme s créme fraiche a lístkami šalvie.
Dobrú chuť!

2 komentáre:

  1. Fiiha Natali, toto je velmi zaujimave. Cukinu mozem na vsetky sposoby a vyprazana salvia, o tom som ani nepocula. Vyskusam. Krasne fotky. A velmi pekny blog:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Lucka :-) polievočku určite vyskúšaj bola úžasná! a tiež aj lístky šalvie, ani nebudeš vedieť že papáš šalviu.

    OdpovedaťOdstrániť