3 hodiny pred prípravou som mäso naložila do marinády z červeného vína, olivového oleja a tymiánu a uložila do chladničky. Mäso nekorente ani nesoľte!
15 minút pred tým ako idete pripraviť steak, ho vyberte z chladničky nech sa zohreje na izbovú teplotu.
Gril poriadne rozohrejte.
Pripravené steaky opečte z každej strany 3 minúty. Mäso sa zatiahne a šťava v tomto prípade zostáva vo vnútri. Na obracanie mäsa v žiadnom prípade nepoužívajte vidličku, ale obracajte ho kliešťami na mäso.
Pichaním vidličkou do mäsa by ste prišli o to najlepšie, teda o jeho šťavnatosť. Po upečení mäso preložte do misky, zabalte do alobalu a nechajte ho odležať. Po piatich minútach odležané steaky ešte vložte do rozohriatej rúry na 220 °C a nechajte ich tam 3 – 4 minúty „dobehnúť“ Ja som takto postupovala pri príprave steaku MEDIUM. Až teraz steak osolte a okorente.
Na omáčku potrebujete:
- 2 malé šalotky
- 1 PL octu
- 1 dcl bieleho vína
- 150 g masla
- 2 žĺtka
- estragón
- cayenské korenie
- soľ
Šalotku nadrobno nakrájame. Zalejeme octom a vínom , varíme a necháme zredukovať. Precedíme , pridáme žĺtka a vo vodnom kúpeli vyšlaháme do peny. Odstavíme a vmiešame maslo. Dochutíme estragónom, soľou a korením.
Steaky prelejeme omáčkou, ako prílohu som robila zemiakový gratin.
Dobrú chuť
Tak presne taketo by som si teraz dala!!!!! a ta omacocka...hmmmm....
OdpovedaťOdstrániťOmáčka bola super úplne jemná, našlahaná mňam..., chutnala som jedine tú, ja nie som na steaky :/
OdstrániťMoc díky za info ohledně napichování vidličkou...doteď jsem to kráásně praktikovala :(( Takže díky za poučení :)
OdpovedaťOdstrániťNemáš začo Jani som rada že si sa niečo nové dozvedela
Odstrániťperfektné, hneď by som si dal :)
OdpovedaťOdstrániť:)
Odstrániťoch, mňam, super!!!
OdpovedaťOdstrániťdíky Andrejka :)
Odstrániťvyzera to velmi chutne :-) ocenujem ten podrobny popis pripravy steakov
OdpovedaťOdstrániťTatianka ďakujem a teším sa, že sa ti rady o príprave steakov pozdávajú :)
OdstrániťVypada to naprosto fantasticky, muselo to byt skvele :)
OdpovedaťOdstrániť